Schimmelnageldiagnostiek

 

Schimmelinfectie aan de nagels

Ruim een kwart van de mensen in Nederland hebben een schimmelinfectie aan de teennagels. In de volksmond wordt dit ook wel “kalknagels” genoemd. Een schimmelnagel is vaak verdikt, of verhard. De nagel is brokkelig en bobbelig. De kleur van de nagel is wit/geel/oker kleurig. De nagel kan loslaten, en kan eventueel pijn doen of jeuken. Het is een vervelend probleem dat behandeld moet worden. Het gaat niet vanzelf over!

Schimmelnageldiagnostiek

VoetZorg Henriëtte is naamloos (15)bevoegd een microbiologisch onderzoek aan te vragen bij het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium.De kosten van dit specialistisch onderzoek  worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Om van uw schimmelinfectie af te komen zijn de volgende “spelregels” van toepassing:

  • Breng regelmatig een bezoek aan de pedicure, die houdt de nagels dun en daardoor is de schimmel beter te bestrijden.
  • Ik neem een biopt van de nagel en stuur dit naar het laboratorium van het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium te Leiden.
  • Na vaststelling van de soort schimmel en/of bacterie kan worden gestart met de juiste behandeling.
  • Behandel niet alleen uw voeten maar ook uw schoenen en sokken!

De kosten voor het afnemen van het biopt en het aanvragen van het onderzoek worden
helaas niet vergoed. De kosten hiervoor kunt u vinden bij de tarieven.

Schimmelinfectie aan de voethuid en nagels

Wanneer u last heeft van een schimmelinfectie aan uw voeten, wees dan zeer bewust van het feit dat u anderen ook kunt besmetten. Schimmels gedijen goed in een vochtige warme omgeving.

  • Droog dus altijd uw voeten en tenen goed af.  Gebruik altijd een aparte schone handdoek (of gastendoekje) voor uw voeten, en was deze op min. 60 graden celsius.
  • Loop nooit op blote voeten, gebruik badslippers.
  • Draag zoveel mogelijk sokken die goed vocht opnemen, en heet wasbaar zijn.
  • Draag schoenen die ventileren
  • Indien uw sterk transpirerende voeten heeft, wissel dan een keer extra van sokken per dag
  • Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcreme zoals Daktarin of Canasten
  • Behandel dan ook 1x per week uw schoenen met een schimmeldodend middel

Behandeling van schimmelnagels:

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met een antischimmel medicatie, door uw arts voorgeschreven, goed te genezen. Het nadeel van deze medicatie is dat het zeer belastend is voor de nieren en lever. Uw huisarts kan u daar advies over geven.

Indien u niet in aanmerking komt voor medicatie is een uitwendige behandeling van de schimmelnagels door uw pedicure de beste oplossing. De pedicure freest de nagels dunner en adviseert u omtrent de voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middeltjes. U moet echter wel rekenen op meerdere bezoeken aan uw pedicure. Het uiteindelijke resultaat staat of valt met het consequent volhouden van de behandeling. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing. Het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

Vooral in de zomer of in vakantietijden neemt de behoefte aan verzorgde en cosmetische mooie voeten toe. Hierbij kan ik u helpen door het toepassen van de gel. LCN WILDE-PEDIQUE Plus leent zich ook uitstekend om gescheurde of gedeformeerde nagels te repareren. Uw teennagel kan gedeeltelijk of zelfs helemaal gerepareerd en gecorrigeerd worden zodat u weer esthetisch mooie, goed verzorgde teennagels heeft. Zie voor meer informatie op deze site onder LCN Wilde Pedique teennagelcorrectie.